ERRANT. ITINERARIS D'ART I PENSAMENT
15 i 22 d'abril de 2023
EL COGUL (Les Garrigues)


DESCARREGUEU EL PROGRAMA COMPLET EN (PDF)


DISSABTE 15 D’ABRIL DE 2023


9.45 h. BENVINGUDA A L'ERRANT
Espai: esplanada davant del Centre d’Interpretació del Conjunt Rupestre de la Roca del Moros.

10 h. ACCIÓ POÈTICA INAUGURAL

Espai: esplanada davant del Centre d’Interpretació del Conjunt Rupestre de la Roca del Moros.

Missa primera. Pa, amor i fantasia
Una acció ideada i oficiada pel dígraf del desitx amb la complicitat de la Santíssima Marededéu del Barranc Roig i Roger Conesa Mathioux.

El memorial de la passió i la resurrecció dels senyors i les senyores amants de la poesia, la música i els festius sotracs de l’imprevist existencial. Us donarem pa, que són poemes-puntal. No us donarem amor, perquè el dueu dins, només l’heu de saber veure. Us ajudarem a atrapar la fantasia, que hi és però no es veu ni es toca, com l’amor, però és tan fonamental com el pa nostre de cada dia.

10.30 h. RUTA ARTÍSTICA (part 1)
Caminada des de la Roca dels Moros fins a les Tombes del Saladar (1,8 Km).
Descobrirem les intervencions efímeres a la natura dels artistes Nil Nebot, David Ribas, Irena Visa, Rosó Cusó i Jaume Geli.
Més informació al programa descarregable en PDF.

12 h. ASPECTES GEOLÒGICS DE LA VALL DEL SET
Espai: Tombes del Saladar.

Les formacions geològiques més belles. Explicació didàctica sobre la bellesa de les formacions geològiques de la vall del Set. Mentre contemplem l’art humà, el geòleg Eloi Saula ens introduirà als orígens protoartístics i les formes belles dels blocs de la vall del Set. Els blocs de gres del Cogul caracteritzen el paisatge de la vall del riu Set i d’altres sectors de la Depressió Central catalana. La seva mida, forma externa, color, disposició i laminacions obeeixen a qüestions geològiques que confereixen al paisatge i als blocs mateixos un innegable component de bellesa.

12.30 h. RETORN A LA ROCA DELS MOROS
Caminarem des de les Tombes del Saladar a la Roca dels Moros (1,8 Km).

13 h. RUTA ARTÍSTICA (part 2)
Espai: Centre d’Interpretació del Conjunt Rupestre de la Roca del Moros.

Presentació de la instal·lació artística La pervivència dels bisons de la prehistòria, a càrrec de l’artista reusenc Jordi Abelló. Més informació a l’Annex).

13.20 h. VISITA COMENTADA A LES PINTURES RUPESTRES DE LA ROCA DELS MOROS
Espai: Centre d’Interpretació del Conjunt Rupestre de la Roca del Moros.

Visita comentada a la Roca dels Moros a càrrec d’Anna Torres Fernandez. Les pintures rupestres de la Roca dels Moros són Patrimoni Mundial de la UNESCO des de 1998 i constitueixen un dels referents més destacats de l’art rupestre de l’arc mediterrani. Des del moment en què fou descobert, l’any 1908, es va convertir en un referent de l’art prehistòric. El conjunt està format per quaranta-vuit figures humanes i animals, corresponents als estils llevantí i esquemàtic.

14 h. DINAR POPULAR
A l’esplanada de la Roca dels Moros
Dinar (amanida, paella, aigua i vi). Preu: 15 €.
Places limitades.
Cal fer la reserva a través de l'e-mail: [email protected]
Darrer dia per fer la reserva: 10 d’abril de 2023

15.30 h. DIÀLEG A LA PLAÇA AMB NÚRIA BENDICHO I NÚRIA PERPINYÀ
Espai: esplanada davant del Centre d’Interpretació del Conjunt Rupestre de la Roca del Moros.

Mons llunyans, mons propers. Poques escriptores hi ha com Núria Perpinyà a casa nostra. La seva obra només és atzarosa i eclèctica en aparença, perquè l’afany d’experimentació no fa minvar la coherència temàtica que s’hi amaga. En aquesta xerrada parlarem de les primeres i les últimes novel·les de Perpinyà amb Núria Bendicho tot repassant la seva intrigant trajectòria artística.

16.30 h. PRESENTACIÓ DEL MAPA D’AUTOR DE L’ERRANT
Espai: Centre d’Interpretació del Conjunt Rupestre de la Roca del Moros.

Presentació del mapa d’autor i artístic Descentrar un centre, a càrrec de Marta Bisbal Torres. El mapa és la culminació d’un projecte creatiu que l’artista va iniciar a Pinós (Solsonès) l’any 2021 durant la segona edició del festival Errant. Els textos del mapa són de la comissària d’art Diana Padrón.

17.30 h. CONCERT D’ANNA FERRER
Espai: esplanada davant del Centre d’Interpretació del Conjunt Rupestre de la Roca del Moros

Presentació de Parenòstic, el darrer projecte musical de l’artista menorquina Anna Ferrer. Un espectacle cru i sofisticat que dirigeix El Niño de Elche, durant el qual l’artista balear posa en equilibri els seus dos universos: la tradició i la creació.

19 h. CONCERT POÈTIC
Espai: Centre d’Interpretació del Conjunt Rupestre de la Roca del Moros.

Aviat serà aviat a càrrec de David Ymbernon (poesia) i Xavi Lloses (música en directe). El que és inexplicable no es pot explicar. Però s’assembla molt a un recital de poesia musicalitzat de David Ymbernon i Xavi Lloses. A la festa major de Conceptes fan el ball de les paraules. A la plaça hi ballen tots els significats de tot. Una dona conceptualina gran em va explicar que les paraules que més bona parella fan aquell dia són “inspiració” i “fantasia”. Que maco, oi?


DIA 22 D'ABRIL DE 2023


10 h. VISITA COMENTADA A LES PINTURES RUPESTRES DE LA ROCA DELS MOROS
Espai: Centre d’Interpretació del Conjunt Rupestre de la Roca del Moros.

Visita comentada a càrrec d‘Anna Torres Fernandez, alcaldessa del Cogul i llicenciada en Història de l’art.

En acabat, visita a l’obra La pervivència dels bisons de la prehistòria, a càrrec de l’artista reusenc Jordi Abelló (més informació sobre l’obra a l’Annex).

D’11 a 13 h. TALLER PER A TOTS ELS PÚBLICS DE PINTURES NEO-RUPESTRES
Espai: La Plaça de la Vila del Cogul.

Un taller creatiu adreçat a grans i petits a càrrec de l’artista Nil Nebot. Utilitzant els mateixos recursos dels quals els nostres avantpassats del neolític i el paleolític haurien pogut disposar, construirem tot el necessari per a poder pintar. Coneixerem els pigments i aglutinants disponibles a la natura, i descobrirem diferents maneres de construir pinzells emprant elements vegetals i animals. És clar! I pintarem!

11.30 h. DIÀLEG A LA PLAÇA
Amb Meritxell Cucurella-Jorba, Òscar Bru Rué, Eduard Pastó Carré (de Cervià) i Ricard Bonet, lo Cabòries pels amics (de Vinaixa), i qui s’hi vulgui afegir.
Espai: La Plaça de la Vila del Cogul.

No parlarem de bellesa sense bellesa és una conversa entre Meritxell Cucurella-Jorba (Pierola, 1973), poeta, dramaturga, traductora i activista cultural, i homes de la pedra i la terra de les Garrigues. Ella i ells s’estimen aquest tros de país, i ens en parlaran des de perspectives diferents. Parlarem de la feina infinita de treballar la terra i la pedra seca, una tasca que no s’acaba mai, que s’abandona, com un poema, com un llibre, com un quadre, com qualsevol creació artística. Ens preguntarem si la tenacitat i la fe d’un pagès té punts en comú amb la d’un creador.

12.30 h. POESIA PELS CARRERS DEL COGUL
Sortida des de La Plaça de la Vila del Cogul.

Eixir al pas de les paraules és una ruta poètica pels carrers del Cogul amb Emma Quadrada Costa. Una caminada pel poble a l’encontre de la poesia lleidatana i de la poesia quotidiana que desprenen els mots i les expressions populars. Buscarem la implicació de les persones que ens acompanyin (per pronunciar, per dir, per escoltar, per escriure…) i de les persones que viuen a el Cogul per descobrir paraules i expressions populars pròpies del territori.

Amb la col·laboració de Quim Vilamajó.

13 h. CONCERT AMB LAIA LLACH I VERMUT A LA PLAÇA
Espai: La Plaça de la Vila del Cogul.

La cantautora Laia Llach presenta a l’Errant el seu disc Sol d’hivern. Sensibilitat, tendresa i excel·lència creativa; la seva essència és una veu increïble que no s’oblida. Lletres personals i versions amb segell propi conformen un repertori curós, treballat i captivador, en un format de màxima proximitat que connecta amb el públic a través del fil conductor d’unes melodies perfectament cuidades.

14 h. DINAR POPULAR
Al local social del Cogul.
Dinar (amanida, fideuada, aigua i vi). Preu: 15 €.
Places limitades.
Cal fer la reserva enviant un e-mail a [email protected] abans del 17 d’abril de 2023

15.30 h. CAFÈ-CONCERT AMB BRIAN CAFFREY QUARTET
Espai: La Plaça de la Vila del Cogul.

Brian Caffrey (guitarra acústica i l’harmònica), Alex Gaspa (percusió), Xavi Roma (guitarra) i Quim Ramon (Baix).
A l’Errant presenten una experiència musical folk/pop melòdica i acolorida.

17 - 20 h. ITINERARI ARTÍSTIC I MUSICAL A LES TOMBES DEL SALADAR
Caminada des de la plaça Major del Cogul fins a les Tombes del Saladar (3 Km). Qui vulgui, hi podrà anar en cotxe.

A les tombes del Saladar, entremig dels blocs de pedra de la vall del Set, visitarem les instal·lacions efímeres que els artistes Nil Nebot, David Ribas, Irena Visa, Rosó Cusó i Jaume Geli han creat per a l’ocasió (més informació sobre les obres i artistes al programa en PDF).

Després, gaudirem del concert Rústic de secà, a càrrec del cor Eurídice, el cor femení de les Borges Blanques que canta la mort i la vida entre balmes, romer i rostolls. Un magnífic grup coral, sota la direcció de Dolors Ricart, que interpreta música del segle XXI inspirada en la música que es feia fa mil anys. Canten: Romina León Martí, Noemí León Martí, Núria Bresolí Vallés, Laia Noguera Vilaró, Núria Vallés Quintillà, Aina Viles Sans, Nerea Català Espinet, Marta Gelonch Vilamajó, Marta Marsol Bitrià.
http://coreuridice.blogspot.com

I, al capvespre, clourem l’Errant amb la performance Els que dormen, a càrrec l’actriu i cantant Elena Tarrats. No death, no live. No death, no transformation. No death, no change. I aprendré a continuar morint. Els que dormen, sonen. Tenen veu. Sonen des de les tombes, des de les roques, des de la terra. L’harmonia es va teixint en l’espai, les notes venen de les tombes. Els que dormen ens ensenyen a minvar. Ens preparen per dormir plàcidament per poder rebre un nou dia, ben radiants.
En sintonia amb els minuts abans de la posta de sol, se’ns convida a tancar, a deixar anar, a morir per poder-nos transformar en algú nou i aprofundir. Com voldries que fos el teu final? Estàs preparat per deixar emergir-te a tu mateix? Estàs preparat per transcendir-te? El problema no és que no hi hagi solucions, és que no les sabem veure.TOTS ELS ACTES SÓN GRATUÏTS I PER A TOTS ELS PÚBLICS


DINAR POPULAR

Per apuntar-vos al dinar popular del dia 15 d'abril, cal que feu la reserva abans del dia 10 d'abril (places limitades)
Per apuntar-vos al dinar popular del dia 22 d'abril, cal que feu la reserva abans del dia 17 d'abril (places limitades)
Dinar dia 15: amanida + paella + aigua + vi — Dinar dia 22: amanida + fideuada + aigua + vi.

PREU: 15 €

Cal fer la reserva, especificant el nombre de persones i el dia, al correu electrònic a: [email protected]

L'organització us enviarà un e-mail amb la prereserva.

L'import del tiquet de dinar es farà efectiu anticipadament per Bizzum al telèfon que us faciliti l'organització de l'Errant.